2014. július 12., szombat

Hey Ho, Let's Go

Ma hallottam, hogy tegnap (vagyis július 11-én) meghalt Tommy Ramone, a Ramones punk zenekar utolsó, élő alapító tagja. Egészen lesújtott a hír, ez ugyanis azt jelenti, hogy kihalt a Ramones. KIHALT! Teljesen.
Johnny Ramone fiatalon
Másrészt mostanában mindenki meghal. Márciusban halt meg Scotty Asheton (Stooges dobosa) és  nem is olyan rég hunyt el Lou Reed (november 27).
Érdekes, hogy pont a halála előtt kerek két hónappal írtam Sid Viciousról, a Sex Pistols volt basszusgitárosáról. Lehet, hogy két hónaponként lesz egy-egy bejegyzés az elhalálozott punkzenészekről...
De ez a cikk most szóljon Tommy Ramoneról. Eredeti nevén Erdélyi Tamásnak hívták, ugyanis magyar származású volt, Budapesten született. Az ötvenes években emigrált a családja New Yorkba, vagyis még gyermekként került Amerikába. Később a New York-i Queens-ben megismert barátaival (Joey, Johnny és Dee Dee) alapították a Ramones-t és vették fel mind a négyen ezt a nevet. Ő volt minden idők egyetlen magyar előadója, aki bekerült a Rock and Roll halhatatlanjai közé (vagyis a Rock and Roll Half of Fame-be).
Először úgy gondolták, hogy ő lesz a menedzsere a bandának, de mivel nem találtak megfelelő dobost végül őt választották. Négy évig dobolt a Ramonesban 1974-1978-ig. 1978-ban az első három Ramones album kiadása után, a rengeteg turnézás miatt hagyta el a bandát.
A Ramonesban töltött  négy éve alatt csak kevés dalt szerzett a bandának, de az legendás lett.  Ő írta ugyanis a Blitzkrieg Bop nagy részét a halhatatlan Hey Ho, Let's Go! sorokkal. Az egész Ramones-életmű ezzel indult.
Miután kiszállt a Ramonesból még egy darabig producerként maradt a csapatban, majd később a feleségével közös bluegrass zenekarjában zenélt.
Bár hivatalosan 1978-tól nem volt a Ramones tagja, 2004-ben és 2008-ban is színpadra lépett Ramoneként a Ramones Beat Down On Cancer rendezvényen és legutoljára Budapesten a Ramones Mania koncertjén egy számban vendégként.
Tegnap este hunyt el New Yorkban, 62 évesen epevezetékrákban. Ő sem tudta legyőzni a rákot, ahogy a Ramones gitárosa Johnny és énekese Joey Ramone is.
R.I.P. Ramones
R.I.P. Ramones
Titusz is sajnálja :'(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése