2014. május 11., vasárnap

Drága Sid!

Tegnap el voltam a nagy semmittevéssel. Meglett az eredménye.
Ma rohadt sokat kellett volna tanuljak, persze a fele, (mit fele, negyede? se sikerült.
Sikerült viszont elfelejtenem valami sokkal fontosabbat! Sid Vicious szülinapját...
Szégyen ide, szégyen oda, elfelejtettem, pedig május 10-én született, még csak azt sem mondhatom, hogy nehéz megjegyezni. És még tudtam is! De tényleg! És kiment a fejemből...sőt valószínűleg eszembe sem jutott volna, ha Helga (az unokatestvérem) nem írja meg nekem, hogy ő is elfelejtette.
Így már csak utólag tudom megtenni azt, amit tegnap kellett volna, hogy írjak egy cikket Drága Sidről!
Még a Sex Pistolsban játszott hajdanán...mielőtt elhalálozott 1979-ben 21 évesen túladagolásban. Szomorú történet...mégis csak ő volt a PIstols basszusgitárosa, úgyhogy nagyon imádom!
Nem akarták a temetőben, hogy egykori barátnője, Nancy sírjára szórják a hamvait. Hiába kértek engedélyt a szüleitől, nem engedték meg, hogy Sidet mellé temessék. De végül úgy is oda került. Na de ne csak a haláláról, nézzük az életét!
A képen: Sid Vicious és Nancy Spungen
Sid minden idők egyik legvitatottabb zenésze volt. 2009-ben meg is kapta ezt a címet. De erről majd később.
1957-ben született május 10-én, Lawishamben, John Simon Ritchie néven. Lényegében fogalma sem volt a zenéről, de 2006-ban bekerült a Rock and Roll Half of Flame-be a Sex Pistols tagjaként.
Sid születési nevén John, először Londonban találkozott John Lydonnal aki később a Sex Pistols énekese lett Johnny Rotten néven. 
A legenda szerint a Sid Vicious nevet is Johnny Rottentől kapta, amikor Johnny hörcsöge (aki a Sid névre hallgatott) megharapta a kezét és felkiáltott:
"Sid is really vicious!" (Sid nagyon gonosz!)
Így ragadt rá a Sid Vicious név, amin végül az egész világ megismerte.
A Sex Pistolshoz 1977 februárjában csatlakozott, Glen Matlock távozása után.
Barátnője Nancy Spungen 1978 október 12-én halt meg a Chelsea Hotelban. A gyilkossággal Sidet vádolták, de egy másik feltételezés szerint egy drogdíler ölte meg, aki aznap éjjel összetűzésbe keveredett Nancyvel, amikor Sid már aludt. Mondanom sem kell én ebben a verzióban hiszek :)
Nem sokkal barátnője halála után testi sértés miatt börtönbe zárták 55 napra, a börtönből 1979 február 1-jén szabadult. Február 2-án este, szabadulását ünnepelték egy kis összejövetelen, de Sid túladagolta magát.
Másnap Reggel már holtan találták.
Sid édesanyja néhány nappal Sid hamvasztása előtt egy búcsúlevelet talált fia kabátzsebében. Ez állt rajta:
"Volt egy halálra vonatkozó megállapodásunk és tartanom kell magam a szavamhoz. Kérlek, temessetek a drágám mellé a bőrkabátomban, farmerban és motoros bakancsban. Viszlát."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése